Vidanjör Kaç Metreden Çeker?

Bir takım sıvı ve çamur gibi atık suların tanker aracılığı ile bir yerden başka bir yere transfer işlemini sağlayan vidanjör kaç metreden çeker? Konusu gündeme gelir. Farklı ebat ve tiplerde olabilen vidanjörler ihtiyaca göre uzunluk belirtilmek suretiyle verim alınabilen araçlardır.
Bu araçlar, müdahale edilecek olan bölgenin ihtiyacına göre, çeşitli aparatlar yardımıyla uzayabilen bir mekanizmaya sahiptir. Bu sayede 120 metre uzunluğa varan hortumlarla atıkların transfer işlemini gerçekleştirmek mümkün olabilecektir.

Vidanjör Nedir?

Dilimizce Fransızcadan geçen vidanjör kelime anlamı itibariyle boşaltıcı karşılığını bulur. Büyük fabrikalar, alışveriş merkezleri ve insanların yoğun olarak bulunduğu yerlerde sıklıkla karşılaşılan tıkanmalar ve atık su birikintilerinin transferi işleminde rol alırlar.
Kullanım alanlarına bakıldığında;
  • Kanalizasyon kuyularının içerisinde yağmur suları ve birikintilerinin meydana getirdiği tıkanıklıklarda,
  • Sanayi bölgelerinde, endüstriyel ürünlerin oluşturduğu atıkların tahliyesinde,
  • Sondaj işlemi sonrasında meydana gelen atıkların temizlenmesi gibi durumlarda ortaya çıkar.
Bu araçlar, tiplerine göre büyüklükte olan depolarına hortumları sayesinde çektikleri atıkları taşıyarak temizleme görevi görürler.

Vidanjöre Neden İhtiyaç Vardır?

Yaygın kullanım ihtiyacı doğuran vidanjör makineleri, kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda işlerliğe sahip olan araçlardır. Bu araçlar, basınç mekanizmaları sayesinde sıvı atıkları ve birikintileri depolarına transfer ederek tahliyesini yaparlar. Aynı zamanda kanalizasyon tıkanıklıkları konusunda da açma görevi gören bu araçlar temiz suların transferi işlemini de gerçekleştirebilirler.
Vakumlama yapabilme yetenekleri bakımından çamurların ve çeşitli nedenlerle meydana gelmiş olan atıkların temizliği, fosseptik kuyularında meydana gelen tıkanmalar ve yağmur nedeniyle oluşan birikintilerin alınması görevi görerek çevreye yayılan kötü kokuların da büyük oranda engellenmesi konusunda işe yarayacaklardır.

Vidanjörlerin Çalışma Sistemi Nasıldır?

Günlük yaşamın bir nevi kurtarıcısı olarak vidanjör makineleri, tıkanıklıklar, kuyulardaki birikintiler nedeniyle oluşan kötü görünüm ve beraberinde gelen kötü kokuyu engelleyen araçlardır. Bu atıkların temizlenmemesi, kitlesel olarak yayılabilecek bazı hastalıklarla karşı karşıya kalınmasına neden olabilecektir.
Bu nedenle atıkların temizlenmesi önemli bir roldür. Vidanjör araçlarının bu görevi nasıl gördüğü de merak edilen bir konudur. Esasında bu araçlar, hortumları yardımıyla depolarına atıkları çekerek transferini sağlarlar.
Çekim yapılacak olan alanının büyüklüğüne göre gereken uzunlukta hortum aracılığı ile vakum yaparak sıvılara çeken araç tankerindeki sıvıyı taşıyarak işlemi görmüş olur.
Aracın basınç mekanizması endüstride sıklıkla karşılaşılan santrifüj pompalar yardımıyla çalışır. Basınç seviyesinin yükseltilmesinde görev alan bu pompalar, verdikleri kuvvetle birlikte atıkların transferini sağlarlar.

Vidanjörlerin Çeşitleri Hangileridir?

Kullanım alanları bakımında çeşitli ebatlarda bulunan Vidanjör araçları, oldukça işlevsel görev görürler. Atıkların temizleri ve tıkanıklıkların temizlenmesinde etkin rol oynayan bu araçları 3 kategoride incelemek mümkündür.
Vidanjör araç çeşitleri olarak;
  • Standart tipteki araçlar, sıvı taşıma kapasiteleri düşük, kolay tıkanıklıklarda ve düşük seviye çekim işleminin yapılmasına yarar,
  • Teleskopik emiş boom araçları, standart tipteki araçlara göre daha geniş tankeri ve güçlü vakumlama özelliği ile tıkanıklıkları ve temizleme görevini basınç ile görebilecektir,
  • Kaset boom araçları ise kanalizasyon tıkanıklıkları ve çukurlarında meydana gelen birikintileri basınçlı hortum aracılığı ile temizler ve temiz su transferi de yapabilir.
Vidanjör araçlarının ihtiyaca göre bulunan özellikleri sayesinde etkin temizleme işlemi tamamlanmış olur.

Kombine Vidanjör Nedir?

Toplu yaşamın sürdüğü yerlerde, atıklar sebebiyle oluşan tıkanıklıklar çeşitli zorluklara sebep olabilir. Tıkanıklıkların çözümünde de Kombine Vidanjör araçları devreye girer. Bu araçlar, yalnızca tıkanıklık açmada değil kirlenmiş olan alanları temizleme görevi de görürler. Özellikleri fosseptik çukurları ve pimaş borularda meydana gelen tıkanıklık ve temizlik işlemlerinde etkin olurlar.