Gider Tıkanıklığını Önleme Yöntemleri

İnsanlar hayatlarını olumsuz etkileyen gider sorunlarıyla karşı karşıya kalmamak için gider tıkanıklığı önleme yöntemleri konusunu öğrenmek isterler. Böylelikle tıkanıklıkların önüne geçerek maddi ve manevi rahatsızlık verecek sıkıntıları engellerler. Basit şekilde uygulanan yöntemler sayesinde giderlerini sorunsuz kullanmaya devam ederler.

Gider Tıkanıklığının Nedenleri Nelerdir?

Giderlerin tıkanması için kullanılacak önleme yöntemlerine geçmeden önce tıkanıklıkların nedenlerine göz atmak gerekir. Mutfaklarda, tuvaletlerde ve banyolarda bulunan giderlerin tıkanmasının pek çok nedeni olduğunu söylemek mümkündür.
Bu nedenleri şöyle sıralayabiliriz; tuvalet kağıtları, donmuş yağlar, peçeteler, saç yumakları, sebze ve meyve atıkları, kadın pedleri, kıllar ve yabancı cisimlerdir. Bu cisimler giderlere atıldığında tıkanmaya ve tıkanma kaynaklı su birikmesi, su taşması veya kötü koku sorunlarına neden olurlar.

Gider Tıkanıklığı Nasıl Önlenir?

Giderlerde görülen tıkanmalar tesisatçı çağırmaya neden olduğu için maddi yönden sıkıntı yaşanmasına neden olur. Ayrıca erken engellenmediğinde mutfağın, tuvaletin veya banyonun batmasına neden olur. Bu nedenle gider tıkanıklığının geç olmadan önlenmesi gerekir.
Önlemek için kullanılabilecek yöntemler ise şunlardır;
  • Gider temizliği yapmak
  • Filtre kullanmak
  • Peçete ve tuvalet kağıdı atmamak
  • Yemek atıklarının gitmesini önlemek
  • Tesisat sorunlarını çözmek
Ayrıca son yöntem olarak servis çağırmak sağlanabilir. Böylelikle servis elemanları tıkanmaya neden olabilecek olumsuzlukları erkenden ortadan kaldırarak kişilere rahat yaşam imkanı sunarlar.

Gider Temizliği Yapmak

Mutfak ve tuvalet giderlerinin tıkanmasını engellemek için düzenli olarak gider temizliği yapmak gerekir. Gider borularının lavabo açıcılar, kimyasallar veya makineler vasıtasıyla temizlenmesi tıkanmanın oluşmamasını sağlar. Bu sayede sorun büyümediği için uzun süre giderler temiz şekilde kullanılmaya devam eder. Giderlerin temizliğini ev sahipleri kendileri yapabilecekleri gibi servis desteği de alabilirler.

Giderlerde Filtre Kullanmak

Gider tıkanıklarını önlemenin bir yolu da filtre kullanmaktır. Özellikle mutfak lavabo giderine filtre takma sebze, meyve ve toprak gibi atıkların gidere ulaşmasını engeller. Filtrede kalan atıklar sonradan çöpe atılarak tıkanmanın yaşanmaması sağlanır.
Filtre kullanılıyorsa deliklerinin küçük olduğundan emin olmak gerekir. Böylelikle deliklerden atıklar geçemez ve gidere ulaşmaz. Mutfak dışında banyolarda da filtre kullanılması mümkündür. Böylelikle saç ve kıl gibi atıklar gidere ulaşmaz.

Giderlere Peçete ve Tuvalet Kağıdı Atmamak

Giderlerin tıkanmaması için peçete ve tuvalet kağıtlarını giderlere atmamak gerekir. Bu atıklar giderde biriktiği için tıkanmaya neden olur ve genellikle bireysel şekilde çözülemezler. Bu nedenle tuvaletlere ve banyolara çöp kovası koyularak peçetelerin kovalara atılması sağlanmalıdır.
Peçeteler yanı sıra kadın pedlerinin de giderlere atılmaması gerekir. Pedler suda erime özelliğine sahip olmadığı için giderde birikerek tıkanma yapabilirler. Peçeteler gibi pedlerin de çöp kovalarına atılması gerekir.

Gidere Yemek Atıklarının Gitmemesini Sağlamak

Yemek atıklarının gider tıkanmaları üzerinde etkisi büyüktür. Bu nedenle atıkların gidere ulaşmaması sağlanmalıdır. Bunun için yemekten sonra tabakta kalan artıklar çöpe atılmalıdır.
Sebzeler ve meyveler yıkanırken parçalarının da giderlere gitmesi mümkündür. Lavabolarda filtre yoksa yıkama yaparken süzgeç gibi mutfak gereçlerinden yararlanarak parçaların düşmemesi sağlanmalıdır.
Yemek yağları giderlerde tıkanmaya neden olan diğer yemek atıklarındandır. Yağların donma özelliği bulunduğu için gidere ulaştığında donar tıkanma yapar. Bu nedenle yağların çöpe dökülmesi ve dondurularak atılması gerekir.

Tesisat Sorunlarını Çözmek

Giderlerde tıkanmanın son nedeni ise tesisat sorunlarıdır. Tesisat düzenlemesi yapılırken giderlerin yanlış uygulanması tıkanmaları neden olur. Özellikle gider borularının eğiminin yanlış yapılıyor olması suyun ve ufak atıkların kanalizasyon borularına ulaşmasını engeller.
Bu nedenle tesisatlarda yenileme yapılarak sorunun önüne geçmek mümkün olur. Eskiyen ve yıpranan gider boruları bu yenilemede değiştirilir. Böylelikle tıkanma kaynaklı sorunların önüne geçmek mümkün olur.